Meespelen met Nederlandse Loterijen

Nederlanders staan bekend als een nuchter volk. Maar als het om loterijen en geldprijzen gaat, verandert dat meteen. Want wie wil er nu geen tientallen of zelfs honderdduizenden euro’s winnen bij de Staatsloterij, de Nationale Postcode Loterij of de Vriendenloterij?

De eerste loterijen van Nederland

Loterijen bestaan al eeuwenlang. De eerste ‘georganiseerde’ loterij in Nederland stamt uit 1444. De stad Utrecht zat in die periode in financiële moeilijkheden en zocht een slimme oplossing om de tekorten aan te vullen. Met een loterij kon genoeg geld worden opgehaald om de stadskas weer op peil te krijgen. Vanwege het grote succes kwamen er al snel meer Nederlandse steden die het voorbeeld van Utrecht gingen volgen.

Begin 1700 begonnen loterijen echt in opmars te komen. Er kwamen tal van particuliere en stedelijke loterijen bij en uiteindelijk gingen zelfs de bestuurders van de Zeven Provinciën (de voorloper van het Koninkrijk der Nederlanden) zich ermee bemoeien. Om de wildgroei aan kleine initiatieven tegen te gaan, besloten zij namelijk om een eigen ‘grote’ loterij te organiseren. Dit leidde in 1726 tot de eerste trekking van de Staatsloterij, dat toen nog de Generaliteitsloterij heette. Deze nieuwe loterij had niet direct het gewenste effect. Daarom probeerde de overheid alles wettelijk te gaan regelen. Het duurde een tijd voordat dit lukte, maar in 1905 werd dan toch de allereerste loterijwet ingevoerd.

Populaire Nederlandse loterijen

De Generaliteitsloterij was de eerste echte officiële loterij van Nederland. De naam veranderde in 1848 in de Nederlandse Staatsloterij en dat is anno nu nog steeds één van de populairste en meest gespeelde loterijen van het land. In 2001 is de Staatsloterij gestart met Dayzers, een wekelijkse loterij die in 2012 werd vervangen door het Miljoenenspel. Ook deze spellen hebben in korte tijd naam gemaakt. Maar de Staatsloterij is zeker niet de enige die kansspelen weet te organiseren waar grote groepen mensen op afkomen. Vooral de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij doen het goed. Al mag je de Lotto en de Vriendenloterij zeker niet uitvlakken.

Meespelen voor het goede doel

In de eerste plaats koop je natuurlijk een lot vanwege de hoge prijzen die er te winnen zijn. Reclames met winnaars die op een tropisch eiland genieten van een cocktail of die een duik nemen in hun eigen zwembad, helpen daar absoluut bij. Toch hebben veel loterijwinnaars ook andere dromen. Een dierbaar familielid in de watten leggen met een nieuwe auto of het plaatselijk dierenasiel dat je verwent met een mooie donatie … je doet graag iets goeds met het geld dat je wint.

Nu hoef je bij veel Nederlandse loterijen niet eens geld te winnen om een positieve bijdrage te leveren aan de wereld. Deze loterijen steunen uit zichzelf namelijk al een aantal goede doelen. De bekendste loterijen die op deze manier werken, zijn de Postcode Loterij, de Vriendenloterij, de Bank Giro Loterij en de Lotto. Het geld wordt bij elkaar geschraapt door de opbrengsten van de loten. Van elk lot dat je koopt, gaat er dus een bepaald percentage naar verschillende goede doelen. En het aanbod van deze doelen is zeer uiteenlopend. Zo steunt de Lotto bijvoorbeeld het Aids Fonds, het Astma Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Hartstichting. Vanuit de Postcode Loterij wordt er onder andere geld gedoneerd aan SOS Kinderdorpen, Amnesty International, Natuurmonumenten en Stichting DOEN. Bij al deze loterijen zijn lijsten beschikbaar waar zij precies aan doneren. Dus vind je het belangrijk dat je tijdens het gokken meteen het doel steunt waar jouw hart naar uitgaat? Na een kort onderzoek weet je precies welke loterij het beste bij je past.

Die onvermijdelijke kansspelbelasting

Loterijen adverteren volop met de vele tonnen en miljoenen die er bij een trekking te winnen zijn. Maar waar ze weinig aandacht aan besteden, is de kansspelbelasting. En toch is dit voor veel winnaars onvermijdelijk.

De kansspelbelasting geldt voor alle prijzen van 454 euro of meer. Je hoeft het geld overigens niet zelf af te dragen aan de Belastingdienst. De 29% kansspelbelasting wordt namelijk automatisch ingehouden op het bedrag dat de loterij aan je uitbetaalt. In Nederland zijn er wel twee uitzonderingen: de Staatsloterij en het Miljoenenspel. Als je bij deze loterijen 1 miljoen euro wint, dan is het complete bedrag ook echt voor jou. Tenminste, wat kansspelbelasting betreft. Want hoewel prijzen uit de Staatsloterij belastingvrij zijn, moet je bij de belastingaangifte nog wel een vermogensheffing betalen. Al ligt dit percentage wel aanzienlijk lager dan de kansspelbelasting van 29%.

Wat zijn de winkansen?

De winkansen per loterij zijn heel verschillend:

  • Staatsloterij: je hebt ongeveer 50% kans om iets te winnen. Hoop je op de jackpot? Je hebt 1 op 2.700.000 kans dat deze voor jou is.
  • Miljoenenspel: de algemene winkansen liggen met 1 op 4 lager dan bij de Staatsloterij. Je hebt met 1 op 1.120.000 dan wel weer meer kans op de hoofdprijs.
  • Nationale Postcode Loterij: met 1 op 7 heeft de Postcode Loterij de laagste winkans. Maar je hebt wel aanzienlijk meer kans op de hoofdprijs dan bij de Staatsloterij en het Miljoenenspel, namelijk 1 op 242.000. Al moet je deze prijs wel delen met spelers met dezelfde postcode als jij.
  • BankGiro Loterij: de winkans is 1 op 3. Bovendien heb je ook nog 1 op 83.000 kans op de miljoenenprijs. Deze gunstige statistieken maken de BankGiro Loterij zeer aantrekkelijk voor Nederlandse spelers.
  • Vriendenloterij: per trekking heb je 1 op 4 kans dat je een prijs wint. Bij de maandelijkse hoofdprijs heb je 1 op 24.000 kans.
  • De Lotto: bij de Lotto ligt de winkans lager dan bij enkele andere grote loterijen. Je hebt 1 op 5,7 kans op een prijs. Voor alle 6 getallen goed komen de statistieken uit op 1 op 10.000.000. Ga je puur voor de jackpot? Met 1 op 49.000.000 moet je bij de Lotto wel heel veel geluk hebben.

De kans dat je de hoofdprijs wint, is natuurlijk klein. Maar bij Nederlandse loterijen is dit wel een stuk groter dan bij pan-Europese loterijen zoals EuroMillions en Eurojackpot. Als je daar voor de hoofdprijs wilt gaan, heb je slechts 1 op 59.000.000 (Eurojackpot) of zelfs 1 op 116.000.000 (EuroMillions) kans dat je missie slaagt. De prijzenpot ligt daarentegen wel een stuk hoger dan bij Nederlandse loterijen. Naast de zes bekende Nederlandse loterijen is er ook de TOTO. De TOTO kan je zien als een bookmaker waarbij sportweddenschappen afgesloten kunnen worden. De Nederlandse TOTO biedt een veelzijdig aanbod aan sportwedstrijden en sportweddenschappen. Het gros van de mensen die de TOTO spelen doen  aan voetbal wedden. Hierbij voorspellen mensen wekelijks de uitkomst van voetbalwedstrijden uit bijvoorbeeld de Eredivisie. De TOTO kan zowel online als via een wedformulier bij de supermarkt of kiosk gespeeld worden.

Koop loten voor je favoriete loterij

Veel Nederlandse loterijen hebben een vaste groep spelers. Als je graag elke trekking mee wilt doen, kun je kiezen voor een abonnement. Op deze manier ben je meestal ook goedkoper uit dan wanneer je telkens een los lot koopt. Wil je niet vastzitten aan een abonnement? Dan is het mogelijk om je loten gewoon in de winkel te kopen óf online mee te spelen. Het is maar net wat jij het makkelijkst vindt.