Kansspelbelasting: wat is het en wanneer moet ik afdragen?

Misschien heb je er nog niet eens over nagedacht, maar als je de loterij wint, zal je ook belasting daarover gaan betalen. Dat gaat op twee manieren, namelijk via kansspelbelasting en natuurlijk vermogensbelasting. Of je belasting moet gaan betalen, hangt af van de hoogte van het gewonnen bedrag.

Kansspelbelasting

Je hoeft niet in alle gevallen kansspelbelasting te betalen. Er is namelijk een vrijgesteld bedrag aan prijzengeld dat momenteel op € 449,- is vastgesteld. Dit bedrag kan per jaar door de Belastingdienst aangepast worden. Is het gewonnen bedrag hoger, dan wordt daar een percentage van 29% van afgedragen. Dit geldt echter weer niet als er in het buitenland al belasting over is ingehouden. Dat betekent dat het goed is om hierover contact op te nemen met de loterij in kwestie of met , zodat je altijd precies weet wat jij overhoudt van de winst.

In principe wordt alleen bij de Staatsloterij geen kansspelbelasting geheven, maar in sommige gevallen weer wel, dit hangt volledig af van de prijs. Win hierover dan ook informatie in wanneer je een prijs in de wacht hebt gesleept. In sommige gevallen zal de loterij zelf al de belasting afdragen, waardoor je te maken hebt met een nettowinst en het gehele bedrag dus aan jou is.

Vermogensbelasting

Win je een geldbedrag dat hoger is dan het belastingvrije vermogen of dat ervoor zorgt dat je vermogen daar bovenuit komt, dan ga je te maken krijgen met vermogensrendementsheffing. Ook hiervoor gelden weer specifieke regels. Veel hangt hierbij af van je inkomsten en je persoonlijke situatie. Houd er echter in alle gevallen rekening mee dat je belasting moet gaan afdragen wanneer je vermogen hoger is dan de belastingvrije grens die is gesteld.

Ga voor grote prijzen

Misschien denk je nu wel; als ik toch belasting moet gaan betalen, is het ook niet zinnig om mee te doen met de loterij. Bedenk echter wel dat het hierbij gaat om grote prijzen en je dus altijd een mooi deel ervan overhoudt. Bovendien gaat het bij sommige loterijen om nettobedragen, niet alleen in Nederland, maar ook wanneer er bij de buitenlandse loterij in het eigen land al belasting over het bedrag is afgedragen. Via TheLotter kun je bijvoorbeeld eenvoudig meespelen met een buitenlandse loterij. Denk hierbij bijvoorbeeld niet alleen aan de Duitse Lotto, maar ook aan het wereldberoemde US Powerball of EuroMillions. Ga voor de grote prijzen!

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie