Meespelen met Europese Loterijen

Europa bestaat geografisch gezien uit 51 landen, waarvan er 28 lid zijn van de Europese Unie. Al deze landen organiseren hun eigen loterijen. Zo spelen de Duitsers bijvoorbeeld graag mee met de Lotto 6 aus 49. De Spanjaarden moeten dan weer kiezen tussen BonoLoto, El Gordo en La Primitiva. En Italiaanse gokliefhebbers? Die spelen 3 keer per week mee met het populaire SuperEnalotto. Behalve deze landelijke loterijen zijn er ook nog de trekkingen van EuroMillions en Eurojackpot. Deze pan-Europese loterijen worden door meerdere landen gezamenlijk georganiseerd. Het gevolg hiervan is dat het prijzengeld behoorlijk kan oplopen.

Waarom zou je meedoen aan Europese loterijen?

De aantrekkingskracht van Europese loterijen is groot. Dat komt vooral door de enorme geldprijzen die er soms te winnen zijn. Denk maar aan El Gordo. Elk jaar tegen de kerstdagen gaan de Spanjaarden massaal op jacht naar loten voor deze populaire loterij. Logisch, want je kunt hier zomaar een jackpot tegenkomen van rond de 2,5 miljard euro. Als je hier de jackpot wint, moet je het bedrag wel delen met 169 andere winnaars. Maar doordat er standaard 170 loten worden verkocht met dezelfde cijfercombinatie, heb je meteen meer kans op een miljoenenprijs.

Bij andere Europese loterijen zoals EuroMillions en SuperEnalotto zijn de prijzen ook niet bescheiden. SuperEnalotto heeft een jackpot die in het verleden al eens is opgelopen naar een bedrag van 177,8 miljoen euro. De maximale jackpot bij EuroMillions staat zelfs op 190 miljoen euro. De hoogte van het prijzengeld wordt onder andere bepaald door het aantal inwoners van het land. De jackpot ligt bij Nederlandse loterijen daarom vaak lager dan bij de grootste Europese loterijen. Reden genoeg dus om eens rond te kijken naar wat andere landen te bieden hebben.

Dit zijn de populairste loterijen van Europa

Er zijn veel interessante loterijen in Europa te vinden. De grootste hiervan zijn EuroMillions en Eurojackpot. De EuroMillions loterij is in 2004 ontstaan als Europees antwoord op Powerball en Mega Millions. Deze Amerikaanse loterijen staan bekend om hun enorm hoge jackpot. Door met 9 landen een gezamenlijke loterij te organiseren, moest zoiets ook in Europa mogelijk zijn. En met een jackpot van 190 miljoen euro is dat wel gelukt.

Voor een aantrekkelijke jackpot is het overigens niet per se nodig om meerdere landen te mobiliseren. Er zijn ook genoeg nationale loterijen die een prijzenpot verdelen waar je alleen maar van kunt dromen. Bovendien hoeft de jackpot niet de belangrijkste reden te zijn om voor een bepaalde loterij te kiezen. Sommige loterijen hebben een grote winkans, terwijl er aan andere spellen juist een extra element is toegevoegd. Welke loterij het beste bij je past, is dus echt een kwestie van persoonlijke voorkeur. Maar er zijn wel een aantal Europese loterijen die eruit springen als het gaat om populariteit. Zo zijn er veel spelers in Europa die klaarzitten voor de trekking van:

 • Nationale Loterij van België
 • La Primitiva (Spaanse Lotto) 
 • Spaanse BonoLoto
 • El Gordo (Spanje)
 • Duitse Lotto 6 aus 49 
 • SuperEnalotto Italië 
 • Thunderball UK
 • UK Lotto 
 • Franse Loto 
 • Hatoslottó Hongarije 
 • Oostenrijk Lotto 
 • Polska Loterij 
 • Swiss Lotto 
 • Turkse Lotto 
 • Viking Lotto Zweden

Uit dit rijtje met loterijen kun jij vast ook wel een goede keuze maken.

Vergroot je winkansen met groepsspelen

De kans dat je formulier een winnende combinatie cijfers oplevert, verschilt sterk per loterij. Bij pan-Europese loterijen is de kans aanzienlijk kleiner dan bij nationale loterijen. Ga je voor de hoofdprijs van Eurojackpot? Je hebt 1 op 59 miljoen kans dat dit lukt. In percentages is dit 0,0000017%. Bij EuroMillions is de jackpotkans zelfs maar 1 op 116 miljoen. De hoge prijzenpot maakt dan natuurlijk veel goed.

Naast de jackpot zijn er bij elke loterij nog genoeg andere prijzen te winnen. En er zijn manieren om je winkans hierbij te vergroten. Dat doe je bijvoorbeeld met groepsspelen. Bij deze groepsspelen koop je samen met andere loterijspelers een groot aantal formulieren bij je favoriete Europese loterij. Je hoeft deze andere spelers overigens niet te kennen. Via theLotter.com kun je je namelijk gewoon aansluiten bij een bestaande groep. Doordat iedereen van de groep geld inlegt, is het mogelijk om een groot aantal loten te kopen. Je speelt mee met veel verschillende cijfercombinaties waardoor de kans meteen toeneemt dat je iets wint. Uiteraard moet je het gewonnen geld wel delen met de andere leden van de groep. Toch zit je hier vast niet mee als je tientallen miljoen van de Italiaanse SuperEnalotto wint.

Europese loterijen en de kansspelbelasting

De kansspelbelasting is niet het leukste onderdeel van loterijen. Maar als je een groot geldbedrag wint, hoort het er wel bij.

In principe betaal je kansspelbelasting in het land waar de loterij georganiseerd wordt. Dit wordt automatisch op je prijs ingehouden zodat je hiervoor verder niets hoeft te regelen. Als je in het buitenland al kansspelbelasting betaalt, hoef je dit in eigen land niet nogmaals te doen. Het kan wel gebeuren dat de Belastingdienst vraagt om bewijs dat je al belasting betaald hebt. Bewaar alle officiële formulieren dus goed als je een prijs wint bij een Europese loterij.

Online meespelen met Europese loterijen

Het internet heeft de wereld letterlijk een stuk kleiner gemaakt. Want waar je voorheen alleen loten kon kopen in het land waar de loterij georganiseerd werd, kan dat nu gewoon online. Via theLotter.com kun je meespelen met loterijen uit heel Europa. Hierdoor is het mogelijk om regelmatig te variëren. Zo beproef je de ene keer je geluk bij de Duitse Lotto 6 aus 49 en de andere keer heb je misschien een beter gevoel bij Thunderball UK. Bij theLotter weet je ook zeker dat je (niet onbelangrijk) met officiële loten meespeelt. De loten worden namelijk namens jou in het land zelf gekocht en veilig in een kluis bewaard. Uiteraard ontvang je een bewijs dat je lot gekocht is én dat je met jouw geluksnummers meespeelt. Nu kun je nog maar één ding doen: wachten of de trekking je goed gezind is.